Waarom bleef je niet voor mij?

Documentaire en nagesprek op dinsdag 9 september over rouw na zelfdoding. Hoe is het om op jonge leeftijd een ouder doorzelfdoding te verliezen? Wat kan je doen om je rouw bespreekbaar te maken in je omgeving? En hoe kan je als naaste van een nabestaande de juiste steun kan bieden?

Deze documentaire is voor iedereen die zich betrokken voelt bij het themazelfdoding, nabestaanden, professionals of betrokken omstanders.

Wanneer en waar

Op dinsdag 9 september om 19.00 uur. Focus FilmtheaterAudrey Hepburnplein 1 in Arnhem.

Kaarten

Kaartverkoop via Focus Filmtheater (€5,-). 

Voor minima, studenten en vrijwilligers via ProPersona preventie zijn er vrijkaarten. Kijk voor meer informatie op de website van ProPersona.
 

Waarom bleef je niet voor mij?

Rebekka, Stef, Hessel en Annabel zaten nog maar op de basisschool toen hun vader overleed door zelfdoding. In de documentaire delen zij hun verhaal: de eenzaamheid in hun rouw, de vragen die niemand ze durft te stellen, en de angst om hun andere ouder ook te verliezen.
Documentairemaker Milou Gevers weet uit eigen ervaring hoe isolerend dit verlies kan zijn. Zij verloor als kind haar moeder door zelfdoding. Met haar directe manier van vragen opent zij het gesprek over gevoelens van schuld, boosheid en verwarring die vaak onuitgesproken blijven.
De documentaire verbeeldt de emotionele reis van de kinderen als een landschap, geanimeerd met stop-motion. Elke plek staat voor een fase in hun rouwproces – van ontkenning tot acceptatie, van stilte tot het vinden van woorden.

Met haar documentaire geeft Milou jonge nabestaanden een stem en laat ze zien dat praten over zelfdoding helend werkt. Nabestaanden mogen vertellen wat er gebeurd is. Buitenstaanders mogen vragen stellen. Dit doorbreekt de stilte die rouw na suïcide vaak omringt.

Gesprek met documentairemaker

Na afloop van de documentaire praten we met Milou Gevers over haar maakproces en gaan we dieper in op hoe je als betrokkene iemand die rouwt na zelfdoding kunt ondersteunen, en hoe je als nabestaande gesprekken over verlies kunt openen.