Zorgt u voor een lange tijd voor iemand in uw omgeving? Bijvoorbeeld voor uw partner, iemand uit uw familie of een buurman. Of bent u nog jong en zorgt u voor één van uw ouders of voor een broertje of zusje? En wordt u daar niet voor betaald? We noemen dat ook wel mantelzorg. Mantelzorg kan zwaar zijn. Heeft u problemen bij het zorgen voor een ander? Bekijk wat u kunt doen. Heeft u vragen of wilt u met ons overleggen? Neem dan contact met ons op.

Deel uw zorgen

Als u mantelzorger bent, is het van belang dat u goed voor uzelf zorgt. Soms wordt het teveel en is het zorgen voor een ander niet meer fijn. Deel uw zorgen met iemand anders. Misschien kunnen andere mensen in uw omgeving iets voor u betekenen.

Bijeenkomsten mantelzorgers

Regelmatig worden er in de omgeving bijeenkomsten gehouden voor mantelzorgers. Denk aan het Mantelzorgcafé, het NAH-café (voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en mensen die voor hen zorgen), Binnen Zonder kloppen of het Alzheimercafé. Wilt u hier meer over lezen? Bekijk het aanbod van activiteiten of bijeenkomsten voor mantelzorgers.

Tot rust komen

Soms kunt u alleen zelf tot rust komen als iemand anders tijdelijk de zorg even van u overneemt. Dan kunt u iets leuks doen voor uzelf. Deze zorg wordt respijtzorg genoemd. Vraag uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Biedt uw zorgverzekeraar geen vergoeding? Neem dan contact met ons op om te onderzoeken wat er mogelijk is.

Mantelzorgwaardering

Zorgt iemand onbetaald voor u en wilt u die persoon graag bedanken? Dan kunt u bij de gemeente Overbetuwe een geldbedrag voor deze persoon aanvragen. Dit heet mantelzorgwaardering.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Urgentie voor huurwoning

Wilt u dichter bij degene gaan wonen die u verzorgt en heeft u daar haast mee? U kunt dan mogelijk voorrang krijgen op een huurwoning met een mantelzorgurgentieverklaring. Neem hiervoor contact met ons op. Zorg er alvast voor dat u zich inschrijft bij Entree of Woonstichting Valburg, afhankelijk van waar u een woning zoekt.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. Overweegt u om een mantelzorgwoning te bouwen? Neem dan contact op met het omgevingsloket van de gemeente Overbetuwe via telefoonnummer 14 0481. U krijgt hier antwoord op uw vragen of u kunt een afspraak maken voor een adviesgesprek. Voor het bouwen van een mantelzorgwoning heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Neem hiervoor contact op met ons.

Hulp nodig?

Komt u er zelf niet uit? Heeft u het gevoel dat het zorgen voor een ander u teveel belast? Of wilt u bijvoorbeeld samen kijken welke bijeenkomsten passend zijn voor u als mantelzorger? Laat het ons weten. We helpen u graag.

Contact opnemen  

Meer weten?

Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over hoe wij werken? Of wilt u graag wat extra hulp bij het gesprek met ons? Kijk dan ook eens op onze pagina Hoe werkt het Sociaal Team Overbetuwe?