Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om u te helpen als u een laag inkomen heeft? Wij hebben hieronder alle toeslagen op een rij gezet. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Persoonlijk Minima Budget

Heeft u een laag inkomen, dan is het een keer per jaar mogelijk om een vast bedrag te krijgen voor uitgaven die u verplicht bent om te doen. U bepaalt zelf waaraan u het geld uitgeeft. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven waarvoor sparen lastig is, zoals het vervangen van een wasmachine. Vraag het Persoonlijk Minima Budget aan.

Energietoeslag

De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot en met 130% van het wettelijk sociaal minimum. De toeslag is eenmalig €800,- voor wie eerder energietoeslag heeft ontvangen of €1.300,- voor wie dit nog niet heeft ontvangen. Vraag de energietoeslag aan.

Collectieve zorgverzekering

Met deze ziektekostenverzekering van de gemeente, krijgt u korting op de kosten voor de verzekering. De aanvullende verzekering geeft extra vergoedingen. Ook kunt u het eigen risico verspreid over het jaar betalen. Vraag de verzekering aan.

Kwijtschelding belasting

Lukt het u niet om de gemeentelijke belastingen te betalen (afvalstoffenheffing, rioolheffing)? Dan is het mogelijk om een aanvraag te doen, zodat u deze kosten (of een deel hiervan) niet hoeft te betalen. Vraag kwijtschelding aan.

Meedoenregeling

Ook als u minder geld heeft om uit te geven, willen we dat u mee kan doen. Daarom biedt de gemeente Overbetuwe de Meedoenregeling voor volwassenen en thuiswonende minderjarige kinderen vanaf 4 jaar. U kunt dan producten uitkiezen in de webwinkel. Denk aan lidmaatschappen, uitstapjes en leuke activiteiten. Kijk op de website Meedoen in Overbetuwe voor meer informatie.

Bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand is bedoeld voor extra kosten die u moet maken door bijvoorbeeld ziekte of een handicap. Bijvoorbeeld als u ineens een advocaat nodig heeft of voor verhuiskosten. Vraag bijzondere bijstand aan.

Leefgeld Oekraïne

Oekraïners die leefgeld willen aanvragen, kunnen het digitale aanvraagformulier leefgeld invullen. Vergeet niet om een kopie van uw geldige paspoort of identiteitskaart en een kopie van de bankpas van de Nederlandse bankrekening als bijlage toe te voegen.

Studietoeslag

Bent u student en heeft u een blijvende medische handicap waardoor u niet kunt bijverdienen? Dan heeft u misschien recht op studietoeslag. Vraag de studietoeslag aan.

Hulp nodig?

Komt u er niet uit met de toeslagen en wilt u hulp aanvragen, neem dan contact met ons op. We staan graag voor u klaar.

Contact opnemen 

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat u kunt doen bij een laag inkomen? Kijk dan ook eens op de pagina Mijn Inkomen verhogen.