Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om u te helpen als u een laag inkomen heeft? Wij hebben hieronder alle toeslagen op een rij gezet. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Persoonlijk Minima Budget

Heeft u een laag inkomen, dan is het een keer per jaar mogelijk om een vast bedrag te krijgen voor uitgaven die u verplicht bent om te doen. U bepaalt zelf waaraan u het geld uitgeeft. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven waarvoor sparen lastig is, zoals het vervangen van een wasmachine. Vraag het Persoonlijk Minima Budget aan.

Energietoeslag

In 2023 kunt u met een laag inkomen eenmalig € 1300,- krijgen als ondersteuning in de kosten voor de energierekening. Vraag de energietoeslag aan.

Collectieve zorgverzekering

Met deze ziektekostenverzekering van de gemeente, krijgt u korting op de kosten voor de verzekering. De aanvullende verzekering geeft extra vergoedingen. Ook kunt u het eigen risico verspreid over het jaar betalen. Vraag de verzekering aan.

Kwijtschelding belasting

Lukt het u niet om de gemeentelijke belastingen te betalen (afvalstoffenheffing, rioolheffing)? Dan is het mogelijk om een aanvraag te doen, zodat u deze kosten (of een deel hiervan) niet hoeft te betalen. Vraag kwijtschelding aan(externe link).

Meedoenregeling

Ook als u minder geld heeft om uit te geven, willen we dat u mee kan doen. Daarom biedt de gemeente Overbetuwe de Meedoenregeling voor volwassenen en thuiswonende minderjarige kinderen vanaf 4 jaar. U kunt dan producten uitkiezen in de webwinkel. Denk aan lidmaatschappen, uitstapjes en leuke activiteiten. Kijk op de website Meedoen in Overbetuwe(externe link) voor meer informatie.

Bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand is bedoeld voor extra kosten die u moet maken door bijvoorbeeld ziekte of een handicap. Bijvoorbeeld als u ineens een advocaat nodig heeft of voor verhuiskosten. Vraag bijzondere bijstand aan.

Leefgeld Oekraïne

Oekraïners die leefgeld willen aanvragen, kunnen het digitale aanvraagformulier leefgeld(externe link) invullen. Vergeet niet om een kopie van uw geldige paspoort of identiteitskaart en een kopie van de bankpas van de Nederlandse bankrekening als bijlage toe te voegen.

Studietoeslag

Bent u student en heeft u een blijvende medische handicap waardoor u niet kunt bijverdienen? Dan heeft u misschien recht op studietoeslag. Vraag de studietoeslag aan.

Hulp nodig?

Komt u er niet uit met de toeslagen en wilt u hulp aanvragen, neem dan contact met ons op. We staan graag voor u klaar.

Contact opnemen 

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat u kunt doen bij een laag inkomen? Kijk dan ook eens op de pagina Mijn Inkomen verhogen.