Uw thuis moet een veilige plek zijn. Maar wat als uw situatie thuis of in uw omgeving niet veilig is? Hoe moeilijk misschien ook, praat erover en zoek hulp. Wilt u weten waar u voor hulp terecht kunt? We geven u een overzicht van de beschikbare organisaties die u kunnen helpen.

Levensbedreigende situaties

Is uw leven of dat van iemand anders direct in gevaar? Bel 112.

Medische hulp

Heeft u medische hulp nodig, maar is de situatie niet levensbedreigend? Ga dan naar uw huisarts. Buiten kantooruren kunt u terecht bij de spoeddienst van de huisartsenpost.

Geweld en mishandeling

Huiselijk geweld is geweld wat zich afspeelt bij u in huis, in de familie of bij iemand in uw omgeving. Denk hierbij aan kindermishandeling, ouderenmishandeling of partnergeweld. Het geweld kan lichamelijk zijn, zoals slaan, schoppen of seksueel geweld (denk aan seksueel misbruik). Maar ook pesten, uitschelden, (emotionele) verwaarlozing en bedreigen horen bij huiselijk geweld. Huiselijk geweld kan iedereen overkomen en stopt helaas niet vanzelf. Zoek daarom hulp. Neem voor meer informatie contact op met Veilig Thuis. Heeft u direct hulp nodig, omdat er een crisis is bij u thuis? En gaat het om kinderen tot 18 jaar? Neem dan contact op met de Spoedeisende Zorg van Jeugdbescherming Gelderland.

Misbruik en uitbuiting

Bij misbruik of uitbuiting profiteert iemand van u, terwijl u dat zelf niet wilt. Misschien wordt u gedwongen om voor iemand te werken of moet u tegen uw wil seks hebben met anderen. Dat is een hele vervelende situatie. U staat er echter nooit alleen voor. Wilt u hulp om dit te laten stoppen? Praat erover en neem contact met ons op.

Gedachten aan zelfmoord

Denkt u aan zelfmoord, omdat u geen andere uitweg meer ziet? Praat erover. Hoe moeilijk uw situatie ook is, u staat er nooit alleen voor. Wilt u hulp? Bel de crisistelefoon of bekijk de website. Contactgegevens:

Heeft u het idee dat iemand anders zichzelf iets aan wil doen? En denkt u dat deze persoon dringend verplichte psychische hulp nodig heeft? Dan kunt u een melding doen bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Tijdens kantooruren:

Buiten kantoortijden belt u 112.

Kijk voor meer informatie over de Wet verplichte GGZ op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(externe link).

Overlast in uw wijk

Heeft u in uw wijk last van iets of iemand? Heeft u bijvoorbeeld problemen met uw buren of wordt u gepest door uw omgeving? Dat kan heel vervelend zijn. Het kan er ook voor zorgen dat u zich minder veilig voelt in uw omgeving. Maak het bespreekbaar en zoek hulp. Ga bijvoorbeeld in gesprek met de wijkagent in uw buurt, de woningbouwstichting als u in een huurwoning woont of met Buurtbemiddeling(externe link).

Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

Iedere situatie met zorgwekkend gedrag is anders. Soms is het direct duidelijk dat iemand hulp nodig heeft. Maar het kan ook zijn dat u twijfelt. Bijvoorbeeld een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf zorgt. Of iemand die schulden heeft en steeds minder in het openbaar verschijnt. De meeste mensen die in de war zijn, zorgen niet voor overlast en zijn ongevaarlijk. Door naar elkaar om te kijken, krijgen mensen op tijd de juiste hulp. U kunt een deskundige van het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen voor advies op 0800 - 1205. Of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112.

Hulp nodig?

Weet u niet goed waar u moet zijn met uw vraag? Of wilt u met ons overleggen over een situatie? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Contact opnemen

Meer weten?

Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over hoe wij werken? Of wilt u graag wat extra hulp bij het gesprek met ons? Kijk dan ook eens op onze pagina Hoe werkt het Sociaal Team Overbetuwe?