Lukt het door klachten niet meer om het huishouden te doen? Bijvoorbeeld om het huis schoon te houden, de afwas of de was te doen? En is er niemand in huis die dit van u over kan nemen? Herstelt u van een ziekenhuisopname, waardoor u schoonmaakwerk in huis tijdelijk niet kunt doen? Of maakt u zich zorgen om het huishouden van iemand in uw omgeving? We geven u graag een aantal tips om u op weg te helpen. Komt u er niet uit en heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Hulp van vrijwilligers

Mensen willen elkaar graag helpen. Kan iemand in uw omgeving iets voor u betekenen? De Stichting Algemene Hulpdienst Elst werkt met vrijwilligers. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met het doen van uw tuin. Maar u kunt ook een oproep plaatsen op de website OnsOverbetuwe.nl met de vraag of iemand u wilt helpen.

Hulp tegen betaling

Er zijn veel organisaties die u tegen betaling kunnen helpen. Zo kunt u de hulp inschakelen van een huishoudelijke hulp, een glazenwasser, een tuinman of een was- en strijkservice bij u in de buurt. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website OnsOverbetuwe.nl, Wittewerkster.nl, Sopje.nl, De Waspartner of bij thuiszorgorganisaties.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen of apparaten te koop om u te ondersteunen met het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een zit-sta kruk, die hulp kan bieden bij het strijken van de was. Koop zoveel mogelijk strijkvrije kleding. En heeft u ook al gedacht aan praktische apparatuur zoals een afwasmachine of een droger, als u deze nog niet heeft? Ook robotstofzuigers zijn handig in gebruik. Lukt het niet meer om alle huishoudelijke taken op één dag te doen? Verdeel deze dan over de week.

Advies ergotherapeut

Een ergotherapeut heeft vaak goede adviezen voor uw dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan tips over hoe u de afwas kunt doen, zonder pijn in uw rug te krijgen. Zoekt u een ergotherapeut bij u in de buurt? Kijk eens op de website OnsOverbetuwe.nl. Kies daar voor de sociale kaart en zoek op ergotherapeut.

Herstel vanuit ziekenhuis

Herstelt u na een ziekenhuisopname? Dan kan de zorgverzekeraar soms vergoeding bieden vanuit het aanvullende pakket. Neem hiervoor contact met op met uw zorgverzekeraar.

Betaalde huishoudelijk hulp

In sommige situaties wordt hulp in de huishouding voor u betaald. De gemeente betaalt deze hulp, maar u kunt de hulp zelf via de thuiszorgorganisatie aanvragen. U moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wilt u weten of dit voor uw situatie geldt? Kijk dan op de pagina Huishoudelijke hulp aanvragen. U vindt op deze pagina ook een overzicht van de thuiszorgorganisaties waar de gemeente mee samenwerkt. Daar kunt u de hulp in de huishouding aanvragen.

Hulp nodig?

Lukt het niet om iemand te vinden die u kan helpen? Komt u er niet uit met bovenstaande tips? Of lukt het niet langer om zelf te bepalen wat er in het huishouden gedaan moet worden? Neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee. We kunnen ook samen bekijken wat er bij de gemeente mogelijk is vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)* We helpen u graag en staan voor u klaar. 

*Maakt u gebruik van ondersteuning vanuit de Wmo, dan betaalt u een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is €20,60 per maand.

Contact opnemen

Meer weten?

Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over hoe wij werken? Of wilt u graag wat extra hulp bij het gesprek met ons? Kijk dan ook eens op onze pagina Hoe werkt het Sociaal Team Overbetuwe?