Huishoudelijke hulp aanvragen
Heeft u moeite met het schoonhouden van uw woning of met ander huishoudelijk werk? En is er niemand die u daarbij kan helpen. Dan is het misschien mogelijk om hulp te krijgen bij het huishouden.
Aanvragen
Voor het aanvragen van huishoudelijke hulp neemt u contact met ons op. We stellen u een aantal vragen om te bekijken waar u hulp bij nodig heeft. We kijken eerst naar wat u zelf kunt doen, of wat mensen in uw omgeving (zoals huisgenoten of familie) kunnen betekenen. Alleen als taken niet (meer) door uzelf of uw naasten uitgevoerd kunnen worden, bieden we ondersteuning voor de werkzaamheden die u niet meer kunt.
Als u in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning
Door drukte kan het zijn dat de zorgaanbieder u niet meteen kan helpen. Daarom plaatsen we u op een wachtlijst. We doen ons uiterste best dat u zo snel mogelijk hulp ontvangt. Als de zorgaanbieder een hulp beschikbaar heeft, wordt met u een afspraak gemaakt.
De eerste 6 weken ontvangt u 90 minuten huishoudelijke ondersteuning. De hulp kijkt dan wat er nodig is om uw woning schoon te houden. Daarna wordt definitief bepaald hoeveel minuten en hoe lang de hulp wordt ingezet. Dat gebeurt in overleg met de gemeente.
Welke taken doet de hulp?
De hulp doet licht en zwaar huishoudelijk werk, zoals:
- afstoffen
- bed opmaken en verschonen
- de badkamer en wc schoonmaken
- de was doen (maar niet strijken)
Alleen de ruimtes waar u dagelijks bent, worden schoongemaakt.
Wij vragen u vooraf de woning zoveel mogelijk op te ruimen, zodat de hulp makkelijk de werkzaamheden kan uitvoeren. Wat u zelf nog kunt doen, moet u ook vooral zelf blijven doen.
Voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden waar u rekening mee moet houden:
- U ontvangt geen zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
- Er woont geen andere volwassene in huis die het huishouden kan doen.
- U kunt zelf vertellen wat er in huis moet gebeuren.
Zorgovereenkomst
De zorgaanbieder maakt samen met u afspraken over het huishoudelijke werk. Deze afspraken worden vastgelegd in een zorgovereenkomst. Daarin staat wat er gedaan wordt, wanneer en hoe vaak. Ook of de zorgaanbieder ergens rekening mee moet houden.
Geen eigen regie
Kunt u niet meer zelf bepalen welke schoonmaakwerkzaamheden gedaan moeten worden? Of lukt het niet om zelf structuur aan de dag te geven? Dan komt u misschien in aanmerking voor een voorziening op maat. Het Sociaal Team Overbetuwe beoordeelt dit. Neem hiervoor contact met ons op.
Eigen bijdrage
Als u gebruik maakt van huishoudelijke ondersteuning, dan betaalt u een eigen bijdrage. Dit is een bedrag van €21,- per maand. U ontvangt de rekening voor de eigen bijdrage vanuit het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Op de website van het CAK kunt u controleren wanneer u wel of niet een eigen bijdrage moet betalen.
Meldpunt bij fraude
Denkt u dat een inwoner of zorgverlener fraudeert met huishoudelijk hulp? Geef dat dan aan ons door.
Hulp nodig?
Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.