Een vrijwilliger maakt het verschil door iets voor een ander te doen. In dit interview leest u het verhaal van Nel Versteeg-Smit. Zij is vrijwilliger bij de Huiskamer in Driel.

Bijna elke plaats in de gemeente Overbetuwe heeft een Huiskamer. Dit is een ontmoetingsplek waar inwoners bij elkaar komen. De Huiskamers zijn er voor iedereen die zin heeft in een ontmoeting en een praatje. Vrijwilligers uit de dorpen organiseren iedere week een koffie-ochtend. 

Een van die vrijwilligers is mevrouw Nel Versteeg-Smid (68). Zij is ruim acht jaar verbonden aan Huiskamer Driel. Ze vertelt dat iedereen dezelfde taken uitvoert. ”We hebben geen baas; iedereen draait mee in een dienst waar we gezamenlijk koffie en sappen schenken, de toiletten schoonmaken en de tafels afnemen. En tussendoor praten we met onze gasten.” 

Liefde voor medemens

Het leukste aan dit werk vindt Nel het omgaan met mensen. Ze kan mensen echt lezen en ze heeft een grote liefde voor haar medemens. “Ik heb bijna heel mijn leven vrijwilligerswerk gedaan. Op de lagere school, bij de Zonnebloem, de Dorpsvereniging en bij Slachtofferhulp.” Ondertussen heeft ze zich verdiept in ‘de mens’. “Ik heb een aantal psychologie-opleidingen gedaan. Die hebben me nog meer inzicht gegeven.” Het geeft Nel veel voldoening om iets voor haar medemens te organiseren. “Eind vorig jaar kwamen er na het kerstbuffet bezoekers naar me toe om me een knuffel en zelfs kussen te geven. Daar doe ik het allemaal voor. Het is echt dankbaar werk. Ik ga ermee door zo lang dit goed voelt. Ik raad iedereen die dit in zich heeft om ook vrijwilligerswerk te gaan doen, maar alleen als het iets toevoegt aan je leven.”

Helpen of hulp nodig?

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen? Wilt u zinvol bezig zijn met en voor anderen? Neem een kijkje op de website van Vrijwilligerswerk Overbetuwe(externe link) wat er zoal te doen is in Overbetuwe. Of informeer naar de mogelijkheden bij het Vrijwilligerssteunpunt van Forte via de coördinator van het Vrijwilligerssteunpunt vspoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06 51 58 98 84.