Column van Shirley Wismans (Screeners van het Sociaal Team Overbetuwe) over eenzaamheid. 

Iemand van 80 jaar, alleen op een flatje… Dat is het beeld wat velen zich bij eenzaamheid voorstellen. Maar deze persoon die alleen op een flatje zit, hoeft helemaal niet eenzaam te zijn! En omgekeerd kan iemand die heel veel mensen om zich heen heeft, zich enorm eenzaam voelen. Kortom, eenzaamheid is iets heel persoonlijks. 

Er bestaan meerdere soorten eenzaamheid, denk aan emotionele eenzaamheid. Iemand met emotionele eenzaamheid is niet perse geholpen met meer sociale contacten. Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen.

Een ander voorbeeld is sociale eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid heeft u meer behoefte aan vrienden, kennissen of collega’s. Het sociaal netwerk schiet te kort.

Elke soort vraagt om een andere aanpak

Als screener bij het Sociaal Team heb ik dan ook geen pasklaar advies om eenzaamheid aan te pakken. Iedereen kan zich om een andere reden eenzaam voelen en dit vraagt dan ook om een ander advies.

U kunt u eenzaam voelen in uw gedachten, in uw problemen, hoe u de wereld om u heen ervaart. Of mogelijk heeft u moeite om op uw omgeving te kunnen vertrouwen vanwege vroegere ervaringen en lukt het u niet om hen toe te laten. Misschien heeft u wel geldzorgen waar u niet over durft te praten of zou u graag wat meer erop uit willen. Misschien maakt u momenteel een scheiding door en ligt uw hele leven op de kop: een verschuiving in vrienden, de zorg voor uw kinderen en enorm hard werken om beide uw hoofd boven water te houden, geen partner mee waarmee u samen voor de kinderen zorgt of waarmee u de dag doorspreekt. Of misschien ervaart u deze problemen wel terwijl u nog in een relatie zit. Er zijn zoveel vormen van eenzaamheid, dat er een grote kans is dat ik die van u niet genoemd heb.

Een gevoel van eenzaamheid is ontzettend rot! U kunt zich niet begrepen voelen, alleen, uitzichtloos en misschien wel machteloos. Vaak zie ik dat mensen het gevoel van eenzaamheid niet bespreekbaar maken. Schaamte? Ik vind dit zonde, omdat ik van mening ben dat eenzaamheid iets is van ons allen. We kennen dit gevoel allemaal op onze eigen manier in meer of mindere mate. Herkenning kan uw gevoel van eenzaamheid verlichten.

En is praten niet helemaal uw ding? Probeer dan om functionele contacten op te bouwen. Soms kan het prettig zijn om een reden te hebben voor sociaal contact. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk doen. Zoveel manieren van eenzaamheid, zoveel manieren om het aan te pakken!

Doorbreek de eenzaamheid, doorbreek het taboe. Het hoort bij het leven. Helpt u mee door het er gewoonweg over te hebben? En mocht u wat hulp kunnen gebruiken, aarzel dan niet om het Sociaal Team in te schakelen. Daar zijn wij voor!
 

Shirley Wismans
Screener Sociaal Team Overbetuwe