De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot en met 130% van het wettelijk sociaal minimum. De toeslag is eenmalig €800,- voor wie eerder energietoeslag heeft ontvangen of €1.300,- voor wie dit niet geldt. U kunt nu de energietoeslag aanvragen.

Ontvang ik energietoeslag?

De gemeente heeft in de week van 11 december 2023 de energietoeslag automatisch uitgekeerd aan inwoners waarvan het zeker is dat zij in aanmerking komen. Bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering of inwoners die vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen en nu ook aan de voorwaarden voldoen. Denkt u recht te hebben op de energietoeslag, maar heeft u deze niet uiterlijk 17 december 2023 ontvangen? Dan kunt u zelf de energietoeslag aanvragen. 

Energietoeslag zelf aanvragen

Lees eerst goed de voorwaarden voordat u begint. De aanvraag moet uiterlijk 30 juni 2024 binnen zijn bij de gemeente.

Voorwaarden

U kunt de energietoeslag krijgen wanneer u op de aanvraagdatum van de energietoeslag voldoet aan alle voorwaarden die hieronder staan:

 • u bent 21 jaar of ouder;
 • u woont in de gemeente Overbetuwe;
 • u heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs (geen rijbewijs) of een geldige verblijfsvergunning;
 • u heeft een laag inkomen. Een laag inkomen is een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. Hieronder staan de bedragen.

U krijgt geen energietoeslag wanneer u op de aanvraagdatum van de energietoeslag:

 • dak- of thuisloos bent;
 • in een instelling of inrichting woont én u geen kosten voor energie maakt;
 • student bent en in aanmerking komt voor studiefinanciering. Uitwonende studenten met een aanvullende beurs ontvangen van DUO eenmalig een tegemoetkoming in de energiekosten van 400 euro;
 • jonger bent dan 21 jaar.

Energietoeslag aanvragen(externe link)

Na 10 minuten ziet u een melding in beeld waarin wordt gevraagd om de sessie te verlengen. Klik daar op, anders raakt u de ingevulde gegevens kwijt. Als u het formulier tussentijds opslaat (met de knop onderaan het formulier), worden alle gegevens ook bewaard. 

Tip: Leg de volgende documenten klaar voordat u start met de aanvraag:

 1. Inloggegevens van DigiD (ook van uw partner, als u die heeft);
 2. Een geldig identiteitsbewijs (géén rijbewijs);
 3. Uw laatste (digitale) bankafschrift;
 4. Een overzicht van al uw inkomsten én van uw partner, als u die heeft.
  • Bij vaste inkomsten: het inkomen van de maand voorafgaand aan de aanvraag. 
  • Bij wisselende inkomsten: uw inkomen van de 3 maanden voorafgaand aan de aanvraag. 
  • Bij ondernemers: uw omzet minus de kosten van het laatste volledige kwartaal voor de aanvraag.  

Ontvangstbevestiging van uw aanvraag

Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u automatisch een ontvangstbevestiging. De afzender is ‘Inproces’ en niet gemeente Overbetuwe.

Wat is 130% van de bijstandsnorm?

Onderstaande (netto) bedragen zijn 130% van de bijstandsnorm van 1 januari 2024.

130% bijstandsnorm
LeefvormMaximaal maandinkomen zonder vakantiegeld
U bent alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd€1.585,53
U bent alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd€1.585,53
U bent gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd€2.265,04
U bent alleenstaand en gepensioneerd€1.760,81
U bent gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€2.386,42

Thuis energie besparen

De gemeente Overbetuwe helpt u graag om energie te besparen. Op de pagina over duurzaamheid(externe link) vindt u daar alle informatie over. Onder andere een gezamenlijke inkoopactie voor isolatie en hybride warmtepompen en hulp van Energiefixers.

Het Energieloket

Wilt u thuis energie besparen en bent u benieuwd welke opties er zijn? Bij het Energieloket van de gemeente Overbetuwe krijgt u persoonlijk advies. Voor sommige energiebesparende maatregelen kunt u een lening of subsidie aanvragen. Het Energieloket is iedere woensdag tussen 9:00 en 17:00 uur aanwezig in het gemeentehuis. Bezoek de website van het Energieloket(externe link) of neem contact op met het Energieloket voor het maken van een afspraak.

U kunt direct een afspraak maken(externe link).

Meer tips vindt u op de website Steffie.nl(externe link)

Hulp nodig bij het aanvragen?

Voor hulp bij het aanvragen kunt u terecht bij het Sociaal Team Overbetuwe, iedere werkdag tussen 8:30 en 13:00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0481. Of stuur een e-mail naar sociaalteam@overbetuwe.nl of komt langs bij één van de spreekuren. Inwoners kunnen ook terecht bij Forte Geldzaken(externe link).

Heeft u geldzorgen?

Maakt u zich zorgen over geld? Of heeft u schulden en wilt u daar graag een oplossing voor vinden? Praat erover, met iemand die u kent en vertrouwt. Of praat met een van onze medewerkers. Zo voorkomt u grotere problemen. Op de pagina Zorgen over geld leest u alles over de hulp die we vanuit het Sociaal Team Overbetuwe aan u bieden. 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds aanvragen op de website van Noodfonds Energie(externe link).

Voor wie is het Noodfonds Energie?


Huishoudens kunnen een check doen op de website van het Noodfonds(externe link) om te kijken of ze in aanmerking komen voor steun uit het Noodfonds. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

 • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om €3200,- (alleenstaand) en €4480,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
 • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
 • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%.
 • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Hulp bij het aanvragen

Wilt u hulp bij het aanvragen van het Noodfonds Energie? De vrijwilligers van Forte Geldzaken helpen u graag. Neem hiervoor contact op via fortegeldzaken@fortewelzijn.nl of via de receptie 085 040 60 66