De gemeente Overbetuwe start in de week van 11 december met de uitbetaling van de energietoeslag 2023. Huishoudens met een laag inkomen kunnen ook in 2023 een energietoeslag krijgen van €1.300,-. Hiermee kan u (een deel van) de energiekosten betalen.

Ontvang ik energietoeslag?

De toeslag is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum exclusief vakantiegeld. Welke bedragen hierbij horen, vindt u onderaan deze pagina.

Hoogte energietoeslag

In april kozen we ervoor om alvast € 500,- energietoeslag te betalen aan de huishoudens die in 2022 al € 1.300,- energietoeslag hebben ontvangen. De energietoeslag 2023 is dit keer € 800,- voor inwoners die al eerder energietoeslag hebben ontvangen en € 1.300,- voor inwoners voor wie dit niet geldt (bijvoorbeeld omdat zij de toeslag voor het eerst aanvragen).

Automatisch uitbetalen

De gemeente Overbetuwe gaat aan zoveel mogelijk Overbetuwenaren de energietoeslag automatisch uitbetalen. Denk aan inwoners waarvan het zeker is dat zij in aanmerking komen, bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering. Ook gaat de gemeente automatisch uitbetalen aan inwoners die vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen en nu weer aan de voorwaarden voldoen. De automatische betalingen doet de gemeente in de week van 11 december.

Energietoeslag zelf aanvragen

Heeft u op 17 december 2023 geen automatische uitbetaling gehad en denkt u wel voor de energietoeslag in aanmerking te komen? Vraagt u de energietoeslag dan zelf aan! Dat kan vanaf 18 december 2023 op deze pagina. De aanvraag moet uiterlijk 30 juni 2024 binnen zijn bij de gemeente.

Wat is 130% van de bijstandsnorm?

Onderstaande (netto) bedragen zijn 130% van de bijstandsnorm van 1 juli 2023.

130% bijstandsnorm
LeefvormMaximaal maandinkomen zonder vakantiegeld
U bent alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd€1.502,53
U bent alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd€1.502,53
U bent gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd€2.146,46
U bent alleenstaand en gepensioneerd€1.676,71
U bent gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€2.276,85

Thuis energie besparen

Wilt u thuis energie besparen en bent u benieuwd welke opties er zijn? Bij het Energieloket van de gemeente Overbetuwe krijgt u persoonlijk advies. Voor sommige energiebesparende maatregelen kunt u een lening of subsidie aanvragen. Het Energieloket is iedere woensdag tussen 9:00 en 17:00 uur aanwezig in het gemeentehuis. Bezoek de website van het Energieloket(externe link) of neem contact op met het Energieloket voor het maken van een afspraak.

U kunt hier direct een afspraak maken(externe link).

Meer tips vindt u op:

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de energietoeslag, neem dan contact met ons op. Maakt u zich zorgen over hoeveel geld u heeft? Kijk ook eens op onze pagina Zorgen over geld of laat het ons weten. Wellicht is de pagina over de gemeentepolis ook interessant voor u. We helpen u graag.