Josien was 11 jaar toen haar moeder zelfmoord pleegde. Pas jaren later begon ze er over te praten. Lees in haar blog waarom praten over zelfmoord zo belangrijk is.

Toen ik 11 was overleed mijn moeder. Mijn vader vertelde ons dat ze ziek was. Wat ze dan precies had was voor mij niet duidelijk. Ik vroeg er verder maar niet naar.

Pas jaren later kwam ik er achter dat ze zelf een einde aan haar leven had gemaakt. Veel uitleg kreeg ik er niet bij. Wel kreeg ik de boodschap dat ik er beter niet met anderen over kon praten. Ik begreep wel dat mensen het raar zouden vinden. Het woord taboe kende ik niet maar ik voelde wel aan dat ik er echt beter mijn mond over kon houden. Dat heb ik dan ook gedaan. Pas jaren later, als student op de sociale academie, is daar verandering in gekomen. Ik ben voorzichtig begonnen met er over praten. Dat viel niet mee. Niet voor mij omdat ik er zo lang niet over gepraat had, maar ook niet voor mijn omgeving. Mensen schrokken erg als ik vertelde dat mijn moeder zelf een einde aan haar leven had gemaakt. Tot op de dag van vandaag is het een ongemakkelijk onderwerp om over te praten. Dat zou niet zo moeten zijn.

Het ongemak zit soms ook in de uitspraken die mensen doen. Zoals dat iemand die er mee dreigt het toch niet gaat doen. Of dat het “gewoon” vragen om aandacht is en dat als iemand het echt wil doen je het toch niet kunt voorkomen. Alle drie zijn niet waar. Juist het gesprek er over kan voorkomen dat iemand de stap naar suïcide zet en dat er op tijd hulp kan komen. Natuurlijk is het niet “gewoon” vragen om aandacht. Iemand die vertelt dat hij of zij er over denkt een einde aan het leven te maken is ten einde raad en heeft ons hard nodig. Het maakt niet uit wie je bent, de partner, collega of de kapper. Praat er over en stap over het ongemak heen.

Wil je weten hoe je er over kunt praten? Kijk dan op de website 113.nl. Ook als er direct hulp nodig is bel je 113. Het Sociaal Team Overbetuwe geeft ook trainingen over het bespreekbaar maken van zelfmoord(gedachten). Neem gerust contact met hen op. Ook zijn er (gratis) online trainingen(externe link) te volgen. 

Josien