De gemeente Overbetuwe start in de week van 11 december met de uitbetaling van de energietoeslag 2023. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente vandaag besloten.

Ontvang ik energietoeslag?

De toeslag is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum exclusief vakantiegeld. Welke bedragen hierbij horen, vindt u op de webpagina over de energietoeslag.

Hoogte energietoeslag

In april kozen we ervoor om alvast € 500,- energietoeslag te betalen aan de huishoudens die in 2022 al € 1.300,- energietoeslag hebben ontvangen. De energietoeslag 2023 is dit keer € 800,- voor inwoners die al eerder energietoeslag hebben ontvangen en € 1.300,- voor inwoners voor wie dit niet geldt (bijvoorbeeld omdat zij de toeslag voor het eerst aanvragen).

Automatisch uitbetalen

Wethouder René Post: “In Overbetuwe komen ongeveer 2.100 huishoudens in aanmerking voor de energietoeslag 2023. We gaan aan zoveel mogelijk Overbetuwenaren de energietoeslag automatisch uitbetalen. Denk aan inwoners waarvan het zeker is dat zij in aanmerking komen, bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering. Ook gaan we automatisch uitbetalen aan inwoners die vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen en nu weer aan de voorwaarden voldoen. De automatische betalingen doen we in de week van 11 december.”

Energietoeslag zelf aanvragen

Heeft u op 17 december 2023 geen automatische uitbetaling gehad en denkt u wel voor de energietoeslag in aanmerking te komen? Vraagt u de energietoeslag dan zelf aan! Dat kan vanaf 18 december 2023 op de webpagina over de energietoeslag. Deze aanvraag moet uiterlijk 30 juni 2024 binnen zijn bij de gemeente.

Aanvragen is eenvoudig

Het aanvragen van de energietoeslag 2023 is dit jaar eenvoudiger dan eerdere jaren. Het digitale aanvraagformulier is beter te begrijpen en minder lang. Het doel is om de aanvraag zo eenvoudig mogelijk voor u te maken. De gemeente houdt rekening met inwoners die de aanvraag liever met een papieren formulier doen; dit blijft mogelijk.

Ondersteuning bij de aanvraag

Voor hulp bij het aanvragen kunnen Overbetuwenaren terecht bij het Sociaal Team Overbetuwe, iedere werkdag tussen 8:30 en 13:00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0481. Of stuur een e-mail naar sociaalteam@overbetuwe.nl. Inwoners kunnen ook terecht bij Forte Geldzaken(externe link) en de inloopspreekuren.