"Ik zou wel wat meer draagvlak willen"

Een vrijwilliger maakt het verschil door iets voor een ander te doen. In dit interview leest u het verhaal van Peter de Jonge. Hij is actief voor Stichting Samen Driel.  

Vrijwilligerswerk is even vaak zichtbaar als onzichtbaar. Bij de Stichting Samen Driel is vrijwilliger Peter de Jonge al meer dan 10 jaar actief achter de schermen. Als penningmeester is hij meer een facilitator dan een verbinder. "Dit is werk van de lange adem."

Peter legt uit dat de stichting de constructie heeft van een koepel. "Een tijd geleden hebben we een dorpsenquête gehouden. Daar kwamen allerlei onderwerpen uit die een uitsplitsing hebben gekregen. De bestuursleden hebben afzonderlijk zitting in bijvoorbeeld de afdeling Duurzaam, Verkeer, Driel Groen, Huiskamer en Hart van Driel."

Zorgvuldig zijn

Als penningmeester beheert Peter alle gelden van deze speciale platforms. "Dat betekent: budgetteren, begroten en het aanvragen van subsidies. Onze grootste geldschieter is de gemeente Overbetuwe. Dat noopt ons ertoe om zeer zorgvuldig te zijn." Peter ontmoet in zijn vrijwilligerswerk zijn passies. "Ik word warm van vergroenen," zegt hij daarover. "Dat heeft ook met de leefbaarheid in de kern Driel te maken. Ik doe mijn best om allerlei projecten in het groen aan te jagen."
 

Kennis verdwenen

De dossierkennis van de gemeente loopt letterlijk weg volgens Peter. Daardoor worden vrijwilligers het langetermijngeheugen. "Dat bevalt me helemaal niet, maar we moeten er wél mee dealen. Als tegenwicht hebben we daarom graag meer mensen met visie uit het dorp in onze werkgroepen. Meestal ben ik blij met mijn vrijwilligerswerk, omdat ik dit doe met mensen die dezelfde langetermijnvisie belangrijk vinden. Dat is goed voor de toekomst van het dorp."

In Overbetuwe kun je als bewoner op allerlei manieren meedenken – en meepraten over de leefbaarheid – en ontwikkelingen in je dorp. Ook kun je je als vrijwilliger aansluiten bij werkgroepen op bijv. het gebied van verkeer, vergroenen, spelen, samen leven etc.; alles om het wonen en leven in de dorpen zo prettig en leefbaar mogelijk te maken. Nu en in de toekomst.

Helpen of hulp nodig?

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen? Wilt u  zinvol bezig zijn met en voor anderen? Neem een kijkje op de website van Vrijwilligerswerk Overbetuwe wat er zoal te doen is in Overbetuwe. Of informeer naar de mogelijkheden bij het Vrijwilligerssteunpunt van Forte via de coördinator van het Vrijwilligerssteunpunt vspoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06-51 58 98 84.